Šioje skiltyje rasite idėjų tiek greitiems, darbo dienos pietums, tiek ilgiems ir šventiškiems šeimos savaitgalio pietums. Sotūs, pilnaverčiai, tačiau neapkraunantys skrandžio – tokie turi būti kiekvieno iš mūsų pietūs,. Ir tai įmanoma įgyvendinti tiek turint 15 minučių patiekalo gamybai, tiek tuo atveju, jei pietus tenka neštis į darbą dėžutėje. Drąsiai eksperimentuokite ir sudedamąsias dalis keiskite pagal savo skonį, nuotaiką ir šaldytuvo turinį!


TROŠKINYS SU AVIŽINIAIS DRIBSNIAIS

Troskinys su aviziniais dribsniais
Recepto šaltinis: www.livinn.lt

Šis troškinys kaip sušildys ne tik kūną bet ir sielą… Aromatingas, skalsus, o svarbiausia – labai greitai paruošiamas bei maistingas, argi gali kas būti geriau?!

1 diiiidelei arba 2 vidutinėms porcijoms:
– 1 jaunos cukinijos,
– saujos šparaginių pupelių (naudojau šaldytus),
– 5 saulėje džiovintų pomidorų,
– 5 v. š. pilno grūdo avižinių dribsnių,
– 2 v. š. migdolų ar kitokios grietinėlės (naudojau avižų grietinėlę),
– 1 stiklinės vandens,
– Himalajų druskos,
– sojų padažo,
– prieskonių: ciberžolės, kumino, kalendros, imbiero (bėriau dar kajeno pipirų, kad būtų aštriau).

Nukarpyti šparaginių pupelių galus, ankštis perpjauti per pusę. Sudėti į verdantį, padruskintą vandenį ir virti neaukštoje temperatūroje apie 5 min. Tuo pačiu įmesti džiovintus pomidorus, nereikės atskirai mirkyti. Kol pupelės minkštėja, supjaustyti cukiniją, sudėti į keptuvę, įberti druskos, prieskonių ir įpylus verdančio vandens troškinti 5 min. Po to suberti avižų dribsnius, pamaišyti, kad dribsniai prisigertų sultinio, kuris buvo trokštant cukiniją. Viską kaitinti vis pamaišant, kad neprisviltų, kol dribsniai suminkštės. Jei per mažai skysčio, įpilti dar truputį. Po maždaug 7 min. sudėti nusunktas pupeles, pašlakstyti sojų padažu, užpilti grietinėlės ir viską sumaišyti. Paragauti, ar netrūksta druskos. Jei skystis išgaravo, susigėrė – galima valgyti.


ČENACHAI KITAIP (VALGOM DAUGIAU DARŽOVIŲ!!!)

Cenachai kitaip
Recepto autorė: Monika Giedrienė, “Simple Steps”

Kadangi receptas – mano pačios sugalvotas, tikslių kiekių nėra, viską dedu iš akies ir pagal nuotaiką bei šaldytuvo turinį.

 

Pasirinktos mėsos (paprastai gaminu iš vištienos šlaunelių/blauzdelių mėsos arba kalakutienos)

Pievagrybių (tiems, kas nevalgo mėsos, tai vietoj jos, su mėsa derinti nereikėtų)

Turimų daržovių: cukinijos, paprikos, morkos, svogūno, moliūgo ir bet kurių kitų turimų ar patinkančių (jei dedam ir bulves, tada nededam mėsos)

Pomidorų padažo be cukraus (kartais dedu 100% pomidorų pastą arba trintus pomidorus)

Augalinės grietinėlės (aš dažniausiai naudoju „Oatly“ avižų, bet tinka bet kokia augalinė arba kokosų pienas)

Mėgstamų prieskonių

Verdančio vandens

 

Visus ingredientus pjaustome maždaug vienodo dydžio kubeliais (mano šeimynai patinka smulkiau, maždaug 1,5×1,5 cm), tik svogūną galima smulkiau. Mėsą arba pievagrybius (priklausomai nuo to, ką naudojame) šiek tiek apkepame aliejumi papurkštoje keptuvėje su svogūnais ir morkomis. Atvėsiname. Sumaišome su visais likusiais ingredientais ir paskaniname pasirinktais prieskoniais (aš visada dedu vidružemio jūros prieskonių mišinio, o jei darau su kokosų pienu, tada būtinai kerio beriu). Vėl išmaišome. Į čenachų puodynėles krečiame paruoštos masės per pirštą iki viršaus, dedame po 1 v.š. pomidorų padažo bei augalinės grietinėlės ir užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų. Dedame į gerai įkaitintą orkaitę (aš pradžioje įkaitinu iki 220 laipsnių, o kai čenachai pradeda kunkuliuoti, sumažinu iki 180 laipsnių) ir kepame uždengtus dangteliais iki daržovės išsitroškina, tačiau dar būna pakankamai tvirtos, neišplerusios (kad būtų ką kramtyti).


RYŽIAI SU CUKINIJA IR POMIDORAIS

Ryziai su cukinija ir pomidorais
Recepto šaltinis: G.Azguridienė „Maistas. Ką mes darome su juo, o jis su mumis“

1 valgytojui:
50 g sausų natūralių ryžių (skaniausia su nešlifuotais “Basmati” ryžiais)
Pusės nedidelės, jaunos cukinijos
1 didelio arba 2 mažų pomidorų
1 v.š. kepimui tinkamo aliejaus (pvz., nerafinuotos saulėgrąžų)
Natūralios druskos (rekomenduoju rožinę „Himalajų“)
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Mėgiamų prieskonių (paprastai naudoju ciberžolę, džiov.baziliką ir kajeno pipirus)

 

Ryžius perplauti ir, užpylus dvigubu kiekiu vandens, užvirti. Užvirus lengvai pasūdyti, uždengti puodą dangčiu ir leisti ryžiams brinkti išjungus viryklės kaitrą. Nedideliais kubeliais supjaustytą pomidorą apkepti pora minučių įkaitintame aliejuje. Cukinijas supjaustyti plonais griežinėliais ir trumpai apkepti iš abiejų pusių (daržoves galima kepti kartu arba atskirai, priklausomai, kiek pomidoro naudojama). Apkepusias daržoves paskaninti prieskoniais ir dėti ant ryžių. Šiame patiekale svarbiausia, kad ryžiai būtų birūs, nesuvirę į košę, o cukinija liktų neišplerusi, lengvai traški.


Orkaitėje kepta dorada su pomidorais ir pilno grūdo kuskusu

Dorada su pilno grudo kuskusu
Recepto autorė: Monika Giedrienė, Simple Steps

 

Patiekalui reikės (kiekiai pagal valgytojų skaičių ir apetitą):

  • Doradų
  • Pomidorų (galima naudoti vyšninius)
  • Pilno grūdo kuskuso
  • Česnako skiltelių
  • Prieskonių: nerafinuotos druskos, citrinpipirių

 

Doradą išvalome, nuplauname šaltu vandeniu. Iš abiejų pusių ir viduje pabarstome druska ir citrinpipiriais (ant odos druskos galima berti daugiau). Žuvis dedame į skardą, šalia išdėliojame pomidorus (jei dideli, pjauname pusiau, jei maži, dedame ‚cielus‘). Česnako skilteles suspaudžiame su dideliu peiliu (kad ištrykštų) ir dėliojame tarpuose tarp žuvies ir pomidorų. Šauname į orkaitę maždaug pusvalandžiui. Pilno grūdo kuskusą paruošiame pagal instrukciją ant pakelio, pagardiname žiupsneliu druskos. Norint kuskusui suteikti geltoną spalvą (kas labai patinka vaikams), reikėtų įberti šiek tiek ciberžolės. Žuviai iškepus, skardoje bus susidaręs padažiukas, iš žuvies sultinio, pomidorų ir česnako. Lėkštėje dedame žuvį, mažu puodeliu suformuotą kuskusą, šalia dedame keletą pomidorų ir viską apšlakstome susidariusiu padažiuku (rekomenduoju nepagailėti padažiuko kuskusui).


Salotos su apkeptu varškės sūriu

Salotos su apkeptu varskes suriu
Recepto autorė: Monika Giedrienė, Simple Steps

Šios salotos – taip lengvai ir greitai pagaminamos, kad nėra net gaminimo instrukcijos!

Tuo pačiu tai – skanūs ir lengvi pietūs, kurie ne tik neapsunkins skrandžio, bet ir nušvies virtuvę pavasario spalvom.

SALOTOMS:
Romaninių salotų lapų
Pomidorų
Raudonojo svogūno
Sausoje keptuvėje apkepto, prieskoniais ištrinto varškės sūrio (naudojau 9% riebumo) kubeliais

 

PADAŽUI (ingredientus puodelyje gerai suplakti šluotele):
1 v.š. mėgiamo šalto spaudimo aliejaus (naudojau linų sėmenų)
1 a.š. medaus
1/4 a.š. nerafinuotos druskos (naudojau rožinę “Himalajų”)
1/4 citrinos sulčių
Žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų