Būna dienų, kai norisi pasigaminti ką nors nekasdieniško, įdomesnio, kai laukiame svečių ar į juos ruošiamės. Būtent tokioms dienoms ir akimirkoms skirta ši receptų skiltis, kurioje visuomet rasite sveikų ir naudingų idėjų, kuo nustebinti tiek netikėtai užsukusius svečius, tiek šeimos narius. Išbandę šiuos receptus įsitikinsite, kad vakarėliai ir šventės gali būti sveiko maisto fiesta!


Baklažano ir pomidorų užkandėlė su jogurtiniu padažu ir kietuoju sūriu

Baklažano ir pomidorų užkandėlė
Recepto autorė: Monika Giedrienė, “Simple Steps”

Baklažanas yra ta daržovė, kurią daugelis dar apeina ratu pamatę parduotuvėje. Vieniems jis asocijuojasi su karčia, išplerusia mase egzotinių kraštų troškiniuose, kitiems – su riebalais permirkusiais baklažano suktinukais, kuriuos paprastai siūlo viešojo maitinimo įstaigos, o treti tiesiog nežino, ką su šiuo blizgančiu gražuoliu galima pagaminti.

Noriu pasiūlyti pasigaminti baklažą visai kitaip – neriebiai ir netradiciškai, tačiau greitai, paprastai ir sveikai, todėl ši užkandėlė puikiausiai tiks tiek greitam užkandžiui šeimynai, tiek netikėtai užsukusiems svečiams pavaišinti.

O be to, savo organizmą praturtinsite geležies, mangano, kobalto, vario ir cinko atsargomis. Teigiama, jog žmogus, 4 kartus per dieną suvartodamas po 100 – 200 g šių daržovių, gauna tiek mineralų, kad nebereikia vartoti sintetinių maisto papildų (geležies, vario ir cinko).

2-3 valgytojams reikės:

1 baklažano

2 nemažų pomidorų

3 v.š. natūralaus jogurto (itin tinka graikiškas)

1 v.š. sezamo sėklų pastos “Tahini”

1 v.š. “Extra Virgin” alyvuogių aliejaus ir šiek tiek aliejaus baklažanams apipurkšti

Nedidelio gabalėlio kietojo sūrio (ar bet kurio kito Jūsų mėgstamo)

Skiltelė česnako (jei česnako nemėgstate, dėkite 1 v.š. čiobrelių)

Citrinos sulčių (pagal skonį)

Natūralios druskos

Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Baklažaną supjaustome riekelėmis. Jas lengvai iš abiejų pusių apipurškiame aliejumi ir pagardiname druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais (galima papildomai skaninti bet kokiais mėgiamais prieskoniais, žolelėmis ar jų mišiniais). Išdėliojame skardoje ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Kuo ilgiau kepsime, tuo labiau baklažanas darysis panašus į ploną, traškią duonelę. Į nedidelį indelį dedame natūralų jogurtą, “Tahini”, alyvuogių aliejų, įspaudžiame česnako (arba beriame čiobrelį) ir įspaudžiame citrinos sulčių pagal skonį. Padažą išmaišome iki vienalytės konsistencijos. Pomidorus supjaustome griežinėliais. Sūrį sutarkuojame smulkiąja burokine tarka.

Formuojame užkandėlę: lėkštėje dėliojame iškepusio baklažano griežinėlius. Kiekvieną griežinėlį patepame nedideliu kiekio padažo. Dedame po griežinėlį pomidoro. Pomidorą vėl šiek tiek patepame padažu ir ant viršaus barstome šiek tiek tarkuoto sūrio.

Užkandėlės papuošimui labai tinka smulkūs šviežios mėtos ar šviežio čiobrelio lapeliai.


Orkaitėje keptas varškės sūris su daržovėmis 

Keptas varškės sūris
Recepto autorė: Monika Giedrienė, “Simple Steps”

Šis sūris abejingų paprastai nepalieka (vyrai ypatingai giria aštrų sūrio variantą). Smagiausia, kad pagaminama labai paprastai ir greitai, o skonį kaskart galima gauti vis kitokį, keičiant prieskonius, jų mišinius ir daržoves, kepamas šalia. Įdėsite čili ar kajeno pipirų, bus aštru, skaninsite “Garam Masala”, namai pakvips Indija ir Rytais… Žodžiu, fantazijai ribų nėra gaminant šį sūrį. O patiekalo sotumas (ir kaloringumas, be abejo) priklausys nuo pasirinkto sūrio riebumo.

Reikės:

– 1 vnt. lietuviško varškės sūrio (dydį rinkitės atsižvelgdami į valgytojų skaičių);

– 100 g neriebios grietinės ar natūralaus jogurto (jei sūris mažas, pakaks 50 g);

– Mėgstamų daržovių (tinka morkos, svogūnai, cukinija, paprika, moliūgas, brokolis, kalafioras, briuselio kopūstas ir kt.);

– 3-4 saulėje džiovinti pomidorai;

– Saujelė juodųjų alyvuogių be kauliukų;

– Mėgstamų prieskonių ar jų mišinio (pvz., viduržemio jūros ar provanso žolelių);

– 2-3 skiltelės česnako (galima keisti česnako granulėmis);

– Šlakelio nerafinuoto, šalto spaudimo aliejaus (pvz., lazdyno ar žemės riešutų);

– Nerafinuotos druskos (pvz., rožinės “Himalajų”).

Nedideliame indelyje grietinę ar jogurtą sumaišyti su pasirinktais prieskoniais ar jų mišiniu (nuo pasirinktų prieskonių priklausys sūrio skonis). Įspausti česnaką. Jei prieskoniai be druskos, įberti šiek druskos ir viską gerai išmaišyti. Sūrį ištrinti gauta mase ir įvynioti į vandeniu suvilgytą aliuminio foliją (neprivynioti per daug, keliais sluoksniais, nes sūris ne keps, o troškinsis). Į atskirą indą suberti norima forma susmulkintas daržoves, pabarstyti norimais prieskoniais (labai tinka viduržemio jūros prieskonių mišinys), įpilti šlakelį kokybiško aliejaus ir lengvai permaišyti. Sūrį dėti į skardelę, aplink suberti daržoves. Kepti apie 15-20 minučių iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ištraukus iš orkaitės šiek tiek palaikyti, kol sūris sutvirtės ir tik tada pjaustyti. Kuo liesesnį sūrį pasirinksite, tuo tvirtesnis jis bus, net šiek lyg “guminis” (toks labiausiai patinka vaikams). Sūris labai skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs.

Rekomendacija: Taip paruoštą sūrį galima kepti ir ant laužo, tik daržoves reikės paruošti atskirai.


Daugiau vakarėliams tinkamų idėjų rasite čia: Receptai. Užtepėlės ir pagardai