hummusbowlUžtepėlės, dėl savo universalumo ir pritaikymo galimybių, jau seniai užkariavo daugelio simpatijas. Iš tiesų, nesudėtingai paruošiamos, estetiškai pateiktos jos gali būti puikiu patiekalu svečiams vaišinti, o skubančioje kasdienybėje tapti greitu, skaniu ir sveiku užkandžiu ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, svarbiausia – pasirinkti sveikus priedus, su kuriais tos užtepėlės bus valgomos!


Grūdėtos varškės pagardas keptoms daržovėms 

Grūdėtos varškės užtepėlė keptoms daržovėms
Recepto autorė: Monika Giedrienė, “Simple Steps”

Į vasaros pabaigą ateina toks metas, kai atsivalgius tradicinių šašlykų, įmantrių kepsnių ir  žuvų, grilyje norisi išsikepti kažką KITOKIO. Nuostabus pasirinkimas tokiu atveju – ant žarijų keptų sezoninių daržovių asorti su įvairiausiais pagardais, kurie ne tik puikiausiai pakeičia pabodusius mėsos kepsnius, tačiau ir pačioms daržovėms suteikia visiškai kitokį ‘amplua’.
Dalinuosi savo pačios sukurtu ir ypatingai su grilyje keptomis daržovėmis derančiu grūdėtos varškės pagardo receptu.

Jam reikės:
– indelio grūdėtos varškės (3-5% riebumo);
– kelių saulėje džiovintų pomidorų (nuvarvintu aliejaus pertekliumi);
– 4-5 juodųjų alyvuogių be kauliukų;
– kelių skiltelių česnako;
– mėgstamų žolelių (pvz., raudonėlio, baziliko, čiobrelio, rozmarino..);
– druskos ir pipirų (pagal skonį);
– maltų aitriųjų paprikų ar čili pastos (jei mėgstate aštriai);
– vidutinio riebumo natūralaus jogurto (pagardo skystumui sureguliuoti).

Visus ingredientus (išskyrus varškę) sutrinti elektriniu trintuvu (‘blenderiu’). Galite sukapoti ar supjaustyti peiliu, jei labiau patinka jausti gabaliukus. Sumaišyti su grūdėta varške ir, po šaukštuką dedant jogurto, skystinti pagardą iki patinkančios konsistencijos.

Ragauti su visomis daržovėmis, kurias tik galima kepti grilyje (cukinijomis, paprikomis, svogūnais, moliūgais, baklažanais, pomidorais, kukurūzų burbuolėmis, pievagrybiais ir kt.). Šaltuoju metų laiku daržoves taip pat galima kepti orkaitėje.

Šį pagardą pasigaminsite vos per keletą minučių, tačiau jis tikrai Jus nustebins, išmėginkite!


Humusas (avinžirnių ir sezamų pastos užtepėlė) su Viduržemio jūros dvelksmu

Humusas, nuo seno buvęs vienu populiariausių Vidurio Azijos patiekalu, šiandien užkariavęs daugybę simpatijų ir Europoje bei kituose Pasaulio kraštuose.

Humusas su Viduržemio jūros dvelksmu
Bazinis receptas: www.jogosmityba.lt

Man ši užtepėlė patinka dėl kelių priežasčių:

– Ji greitai ir paprastai paruošiama (jei naudojami konservuoti avinžirniai);

– Ji labai naudinga ir puikiai tinka vakarienei;

– Jos skonį galima paįvairinti įvairiais prieskoniais ir kaskart pagaminti kitaip;

– Ji itin tinka vakarėliams su draugais, kadangi pateikimui nereikia nei daug vietos, nei daug indų;

– Labai gausus priedų pasirinkimas, su kuriais galima valgyti šią užtepėlę.

Pagrindinis Humuso receptas daugelyje šaltinių yra toks pats, tačiau man labiausiai patinka mano pačios sugalvotas variantas, įkvėptas Italijos virtuvės ir Viduržemio jūros aromatų.

Viduržemio jūros variantui reikės:

– 1 skardinės konservuotų avinžirnių ARBA 200 g sausų avinžirnių, prieš parą užmerktų ir ~1 val. virtų sūdytame vandenyje; 

– 2 v.š. sezamo sėklų pastos “Tahini”;

– 0,5 citrinos sulčių;

– 1-2 skiltelių česnako (priklausomai nuo to, kokio aštrumo norite);

– 2 v.š. kokybiško alyvuogių aliejaus;

– 5-6 vnt. saulėje džiovintų pomidorų (sausų, o dedant mirkytus aliejuje, reikėtų atitinkamai sumažinti alyvuogių aliejaus kiekį);

– 7-8 vnt. juodųjų alyvuogių (be kauliukų); 

– Viduržemio jūros prieskonių mišinio (natūralaus, be sintetinių priedų);

– 1 nubr. a.š. nerafinuotos druskos (pvz., rožinės “Himalajų”);

– Kedro riešutukų ir maltos saldžiosios paprikos miltelių (papuošimui).

Visus ingredientus dedame į virtuvinį kombainą arba triname “blenderio” pagalba iki vientisos masės. Masės tirštumą reguliuojame skysčiu, likusiu nuo avinžirnių konservų arba nuo jų virimo. Dedame į dubenėlį ir papuošiame šiek tiek paskrudintais kedro riešutukais bei pabarstome paprikos milteliais.

PRIEDAI. Mūsų šeimoje ir draugų tarpe Humusą populiariausia valgyti kabinant jį lazdelėmis pjaustytomis daržovėmis: morkomis, agurku, saliero koteliais, paprika, taip pat galima valgyti ir griežinėliais supjausčius ridikėlį ar per pusę perpjovus vyšninius pamidoriukus, žodžiu, fantazijai nėra ribų, svarbiausia, kad būtų patogų užtepėlę pakabinti.

Jei norisi sotesnio varianto, tuomet Humusą labai skanu valgyti su pilno grūdo bemielėmis duonelėmis ar trapučiais, tepti ant tradicinės duonos vietoj sumuštinio.


Naminis žemės riešutų sviestas

Naminis žemės riešutų sviestas
Tekstas ir nuotrauka: Monikos Giedrienės, “Simple Steps”

Labai dažnai sulaukiu klausimų apie tai, kokį riešutų sviestą rinktis iš didelio parduotuvinio asortimento. Tiesa yra tokia, kad gero riešutų sviesto rasti galima labai nedaug kur, o geras riešutų sviestas yra tas, kuris pagamintas tik iš riešutų, be palmių aliejaus, cukraus ir kitų bereikalingų priedų. Tačiau tokį riešutų sviestą visiškai nesudėtinga pasigaminti namuose! Tad šiandien dalinuosi naminio žemės riešutų sviesto receptuku. Kodėl būtent žemės riešutų? Nes žemės riešutai yra atsparūs temperatūrai, taigi kepinami nepraranda savo naudingų medžiagų, o žemės riešutų sviestas vertingas baltymais, folio rūgštimi bei turimu sočiųjų ir nesočiųjų riebalų santykiu, prilygstančiu alyvuogių aliejumi. O riešutų sviesto panaudojimo galimybės – beribės, nuo užtepo ant sveikos duonos, pgardo kokteiliams iki puikaus ingrediento sveikų saldumynųu gamybai. Svarbiausia, – nepamiršti saiko ir per dieną neviršyti 2 valgomųjų šaukštų porcijos.

 
Riešutų sviestui pasigaminti reikės tik 3 dalykų:
– žemės riešutų (be luobelių);
– virtuvinio smulkintuvo su S peiliuku;
– orkaitės.
 
Žemės riešutus (aš vienam kartui naudoju 2 pakelius po 200 g) suberti į skardą ir kepti orkaitėje iki šiek tiek parus (kuo daugiau kepinami riešutai, tuo tamsesnis ir išraiškingesnio skonio gaunasi sviestas). Išėmus skardą, riešutus atvėsinti ir berti į smulkintuvą (kuo galingesnis, tuo geriau). Kantriai malti etapais, leidžiant smulkintuvui pailsėti ir atvėsti. Jei malsite be sustojimo, smulkintuvas paprasčiausiai perkais. Iš pradžių riešutai susimals iki trupunukų ir tik po truputį malant pradės skirtis aliejus, kol galų gale masė pavirs į tirštą riešutų sviestą (kaip nuotraukoje).
Riešutų sviestą galima pagardinti ir praturtinti, pvz., lukštentomis kanapių sėklomis, linų sėmenimis, kokoso drožlėmis ar tiesiog smulkiais sukapotais riešutais, kuomet gaunamas “crunchy” tipo riešutų sviestas.
Iš tokio kiekio gaunasi tradicinio dydžio indelis, kurio užteks tikrai ilgam, tad kantrybė ir gauta kokybė “atsiperka” su kaupu.