Lemon-Coconut-Chia-Energy-BallsDesertus mėgsta visi – tiek maži, tiek dideli. Tačiau pirktinių skanėstų sudėtyje pagrindine sudėtine dalimi paprastai yra baltas rafinuotas cukrus, kuris itin neigiamai veikia žmogaus sveikatą bei veda prie nutukimo. Todėl verta atrasti nepaprastai skanų, spalvingą ir įdomu sveikų desertų pasaulį, kuriame baltojo cukraus vietą užima bananai, datulės, džiovinti vaisiai bei kiti natūralūs saldikliai, tokie kaip klevų ir agavų sirupas, kokosų žiedų ar beržų cukrus, medus ir, žinoma, stevija. Gaminkite džiaugsmingai, mėgaukitės be jokio sąžinės graužimo!


ŠOKOLADINIS JUODŲJŲ PUPELIŲ PYRAGAS

Sokoladinis juoduju pupeliu pyragas
Bazinis receptas: www.athleticduo.com

Šis pyragas – sodraus, šokoladinio skonio, tačiau visiškai neriebus (kaip dauguma tradicinių šokoladinių pyragų), nors tikrai sotus. Skonis toks, kad net neįtartum, jog šiame pyrage yra pupelių. Turtingu šokoladiniu skoniu labai primena brownie ir turi daug baltymų.

1 nedideliam pyragui:
1 indelis konservuotų juodųjų (ar kitos rūšies) pupelių (galima naudoti ir nekonservuotas, tik prieš gaminant reikia pernakt pamirkyti ir išvirti)
3 kiaušiniai
1 gerai prinokęs bananas
5 v.š. sumažinto riebumo kakavos miltelių
1 stiklinė kokoso žiedų cukraus (galima keisti bet kuria kita cukraus alternatyva)
Keli lašai natūralios vanilės esencijos
Sauja riešutų ar kokoso drožlių (jie pyragui suteikia malonų traškesį)

Pupeles nuplauname šaltu vandeniu. Viską sutrinam su blenderiu iki gražios vienalytės masės. Darbas baigtas, pilam į kepimo popierium išklotą skardą ir kepame apie 45 minutes 190 laipsnių orkaitėje.


DATULIŲ SALDAINIUKAI – KAMUOLIUKAI

Datuliu saldainiai
Recepto šaltinis: www.sulieknek.lt

Šie saldainiukai patinka ir vaikams – datulės suteikia pakankamai saldumo, o avokadas – gaivumo, taigi saldainiai gaunasi tokie gaiviai saldūs šokoladiniai.
Voliojame į kokoso drožles, smulkintus riešutus ar sezamo sėklas. Pastarieji gaunasi gan egzotiški – sezamai suteikia jiems netikėto rytietiško prieskonio.
Į dalį saldainių viduriukų dedame po migdolą arba lazdyno riešutą. Su lazdyno riešutukais man asmeniškai skaniausia.
Šių sveikų saldainių didžiausias smagumas, kad į jų gamybą galima įtraukti net mažiausius šeimos narius (o vaikai mėgsta ragauti tai, ką patys pagamino) ir kaskart galima išbandyti bei išgauti vis kitokį saldainukų skonį!

Sudėtinės dalys:
1 prinokęs avokadas, jis turi būti minkštas
10 džiovintų datulių (atstoja cukrų)
3 v.š. kakavos miltelių (tikros, o ne gėrimo miltelių)

Džiovintas datules išmirkyti (prieš mirkymą jas būtina nuplauti). Pamirkius nusausinti vienkartiniu rankšluoščiu. Supjaustyti avokadą, išmirkytas datules. Visas sudėtines dalis suberti į dubenėlį, sumaišyti bei sutrinti su elektriniu trintuvu (liaudyje vadinamu “blenderiu”). Gautą masę suvolioti į rutuliukus ir apibarstyti kokoso drožlėmis, smulkintais riešutais arba tos pačios kakavos milteliais. Prieš pateikiant verta trumpai šaldiklyje palaikyti, kad saldainiai būtų kietesni.


AVIŽINIAI ŠOKOLADINIAI SAUSAINIAI

Aviziniai sokoladiniai sausainiai
Bazinis receptas: www.jogosmityba.lt

Paprasti, bet tikrai neprasti! Maloniai traškūs ir viliojančiai aromatingi – puikus ir sveikas savaitgalio desertas!

2-3 skardoms reikia:
– 250 g pilno grūdo avižinių dribsnių;
– 125 g pilno grūdo kvietinių miltų miltų;
– 150 g kokoso žiedų cukraus;
– 50 g razinų (keičiau ekologiškais džiovintais abrikosais);
– 100 g džiovintų kokoso drožlių;
– 50 g saulėgrąžų branduolių (keičiau moliūgo sėklomis);
– žiupsnelio druskos;
– 1,5 a.š. cinamono;
– 1,5 a.š. džiovinto imbiero miltelių;
– ½ a.š. šviežiai sutarkuoto muskato riešuto;
– ½ a.š. kepimo milltelių;
– 1-2 v.š. liesų kakavos miltelių;
– 150 ml aromatingo, nerafinuoto aliejaus (naudojau 100 ml moliūgo sėklų aliejaus ir 50 ml kokoso aliejaus);
– 150 ml vandens.

Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių. 2-3 kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, kokoso žiedų cukrų, druską, kokoso drožles, moliūgų sėklas, džiovintus vaisius, prieskonius ir kakavą. Supilkite aliejų ir išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir užmaišykite pakankamai tirštą ir standžią tešlą. Leiskite tešlai 10-15 minučių pastovėti, kad ištirptų druska, cukrus ir vėl išmaišykite. Šaukštu kabinkite tešlos ir suformuokite stalo teniso dydžio rutuliukus. Į vieną skardą dėkite ne daugiau 12 tešlos rutuliukų erdviais atstumais, nes kepant sausainiai tęžta ir per arti vienas kito gali sulipti. Pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Iškepusius išimkite su skarda iš orkaitės ir joje ataušinkite. Karšti sausainiai yra minkšti ir birūs, dėl to, jei išiminėsite neataušusius, gali subyrėti. Aušdami sausainiai sukietėja iki mums įprasto trapumo.


BANANINIS VARŠKĖS PYRAGAS

Bananinis varskes pyragas
Bazinis receptas: www.keistaipaprasta.blogspot.lt

Šis pyragas – mano didysis eksperimentas. Reikėjo sunaudoti kuo daugiau pernokusių bananų, tad ieškojau, dėliojau ir iš kelių receptų sumeistravau savo variantą, aišku, be rafinuoto cukraus!
Tiek svečių, tiek mūsų pačių pyragas buvo įvertintas aukščiausiu balu, tad receptas jau nugulė į mano receptų knygą ir bus traukiamas kaskart, kai tik namuose turėsime sunokusių bananų.
Tvirtas, sodrus pagrindas puikiai dera su kreminiu, puriu ir lengvu pyrago viršumi, jį papildo.

Pyrago pagrindui (24 cm skersmens skardelei nuimamu kraštu):
2 puodeliai kokoso drožlių
2 kiaušiniai
2 v.š kokoso žiedų cukraus
2 a.š. kakavos miltelių

Pyrago įdarui (gavosi storas sluoksnis, kaip ir norėjau):
6 sunokusių bananų
300 gramų varškės
3 kiaušinių
100-150 gramų kokoso žiedų cukraus (cukraus siūlau dėti atsižvelgiant į bananų sunokimo laipsnį, t.y. jų saldumą)
Kelių lašiukų natūralios vanilės esencijos

Pyrago pagrindui skirtus kiaušinius ir kokoso cukrų ištriname. Įmaišome kokoso drožles, kakavą, išsukame šaukštu, kol gerai susimaišys su kiaušinių mase. Apvalią kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, ant jos suberiame kokoso masę ir pirštais paskirstome po visą formą ir aplipdome formos kraštus, stengiantis, kad pagrindo storumas būtų visur apylygis. Kepame įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių apie 20-30 min. vis stebėdami, kad nesudegtų (krašteliai greičiau apskrunda).

Kol kepa pagrindas, pasiruošiame pyrago įdarą. Varškę su kiaušiniais ir kokoso cukrumi dedame į kokteilinę, sudedame bananus ir gerai išplakame (dėl to masė gaunasi puri, drėgna, bet pakankamai tvirta). Užpilame įdarą ant pagrindo. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 45-50 min. Iškepus paliekame pastovėti, atvėsusį pyragą trumpam įdedame į šaldytuvą ir tik tada valgome.

p.s. Mano pyragas turi rusvą atspalvį, nes jam naudojau kokosų žiedų cukrų. Norint, kad pyragas būtų baltesnis, reikėtų dėti beržų cukrų (ksilitolį).


“NUTELLA” SKONIO NAMINIAI LEDAI

Nutella skonio naminiai ledai
Recepto autorė: Monika Giedrienė, “Simple Steps”

Šie ledai kol kas – geriausias naminių, sveikų ledų bandymas! Švelnios tekstūros, sodrūs, pakankamai saldūs, paprastai ir greitai pagaminami, maistingi ir puikiausiai patenkinantys šokoladinių ledų poreikį.

2 porcijoms reikės:

– 2 šaldytų bananų
– 1 v.š. kakavos/kerobo miltelių
– 1 v.š. lazdyno (ar kitų) riešutų sviesto
– 1 a.š. klevų sirupo ar kito patinkančio natūralaus saldiklio (dažnai naudoju datulių sirupą)

Visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą (ne blenderį!) ir malame apie 3 minutes kol masė taps kreminė, panaši į minkštus ledus.

SVARBU: pasigaminkite tik tiek, kiek galėsite “įveikti” iš karto. Gaminant pagal šį receptą išeis viena didelė porcija arba 2 vidutinės, tad įvertinkite savo troškimo pasmaguriauti galimybes. Valgome iškart. Pakartotinai neužšaldome.


AVINŽIRNIŲ MILTŲ KEKSIUKAI SU KOKOSU IR AVIŽŲ DRIBSNIAIS

Avinzirniu miltu keksiukai
Bazinis receptas: www.beatosvirtuve.lt

Dar vienas mano savaitgalinis eksperimentas. Tą kartą norėjau keksiukų, kuriuose būtų, ką pakramtyti, o ne tik prispaust liežuviu ir nuryti. Peržiūrėjusi galybę receptų, sumeistravau savaip ir rezultatu likau patenkinta, todėl noriu pasidalinti ir su Jumis!

14 keksiukų reikia:
2 bananų (vietoj kiaušinių)
80 g datulių sirupu (vietoj cukraus), saldumas gavosi saikingas, tad reiktų dėti daugiau norint saldžiau
130 g kokosų sviesto (vietoj įprasto sviesto), kitą kartą dėčiau mažiau, – kokius 100 g, ne daugiau
200 g natūraus jogurto (dėjau “Aistę”)
100 g avinžirnių miltų
50 g kokoso drožlių
50 g avižinių dribsnių
1 a.š. kepimo miltelių (kitą kartą dėsiu sodą)

Bananus išplakiau su datulių sirupu. Kokosų sviestą ištirpinau ir sumaišiau su jogurtu, supyliau į bananus. Subėriau kokoso drožles ir avižinius dribsnius, gerai išmaišiau. Į miltus subėriau kepimo miltelius ir persijojau į tešlą. Dar kartą viską gerai išmaišiau ir dėjau į formeles (po 1 kupiną v.š. į kiekvieną). Kepiau 30 min., iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, režimu ‘apatinis ir viršutini kaitinimas’.


Daugiau sveikų desertų receptų rasite mūsų Facebook grupėje: “Gaminkime desertus sveikiau!”